معافیت مالیاتی
5/5 - (1 امتیاز)

معافیت مالیاتی چیست

آنچه در این مطلب می‌خوانید

این مطلب به سقف معافیت مالیاتی پرداخته اما قبل از آن بیایید یک مقدار شفاف و صریح به موضوع مالیات نگاه کنیم. خیلی از ما با اکراه مالیات می‌دهیم، این اکراه بی‌دلیل نیست، چون اگر بخواهیم نگاه واقع بینانه به مالیات داشته باشیم می‌توان نام آن را «سرقت غیرمسلحانه» دولت از ملت گذاشت!

و حتی به کسی که این سرقت غیرمسلحانه را انجام می‌دهد نمی‌توان گفت «دزد»! چراکه شاید دزد خطاب کردن دولت نوعی بی‌احترامی به سارقان و راهزنان باشد، چون بعضی از سارقان شرافت دارند و به بعضی چیزها پایبندند اما دولت، چنین پایبندی‌هایی ندارد!

مالیات و سقف معافیت مالیاتی هم یعنی دزدی دولت از همه آزاد است اما استثنائاتی هم برای برخی‌ها قائل می‌شویم. در این مطلب می‌خواهیم کمی درباره اینکه معافیت مالیاتی چیست صحبت کنیم، اگر تا انتهای این مطلب همراه ما باشید جدول معافیت مالیاتی را نیز به شما نشان خواهیم داد.

آنچه در این مطلب می‌خوانید:

معافیت مالیاتی چیست

پلان -1؛ یک توضیح قبل از اینکه بدانید سقف معافیت مالیاتی چیست

اگر معتقد به دولت و پرستش دولت هستید، این مطلب را نخوانید؛ چراکه به شدت شما را آزار خواهد داد. واقعیت این است که دولت‌ها باید هزینه مخارج خود را از فقط از طریق مالیات تامین کنند؛ اما خیلی وقت است که دولت‌ها آن کلمه «فقط» را به سطل زباله انداخته‌اند! می‌پرسید چرا؟! چون دولت‌ها در حال حاضر مخارج خود را هم از طریق مالیات و هم از طریق قرض گرفتن تامین می‌کنند.

و وقتی دولتی قرض می‌گیرد، یعنی مالیاتی که الان باید اخذ کند را به سال‌های بعد (نسل‌های بعد) موکول کرده است!

قبلا دولت فقط از بخش خصوصی قرض می‌گرفت. اما الان این «فقط» را هم در سطل آشغال انداخته است. چون بخش خصوصی یا دیگر نمی‌خواهد به دولتی که بدهی‌های بزرگ دارد وام بدهد [چون حجم بدهی آنقدر بزرگ شده که نسل‌های آینده هم نمی‌توانند آنرا تسویه کنند، یا چون خود بخش خصوصی آنقدر گرفتاری دارد که اگر بخواهد هم، نمی‌تواند به کسی قرض بدهد.]

پس چاره چیست؟! اینکه بانک مرکزی به دولت وام بدهد! اما بانک مرکزی چیزی تولید نمی‌کند پس از کجا پول در می‌آورد؟ از طریق پرینتر! بله دولت‌ها با چاپ پول، این کار را انجام می‌دهند. همین الان، تخمین زده می‌شود که از هر 2 دلاری که دولت آمریکا خرج می‌کند، یک دلار آن محصول پرینتر است!

این بود داستان مالیات، حالا برویم سراغ معافیت از مالیات!

بیشتر بخوانید:
قیف فروش بازاریابی محتوایی و مراحل 3 گانه آن

پلان 0؛ سقف معافیت مالیاتی یا سقف معافیت سرقت از جیب شما!

اگر تعریف از مالیات همان باشد که در ابتدا گفتیم، همه باید مشمول معافیت از مالیات شوند اما اینگونه نیست، مالیات یک سرقت غیرمسلحانه با رضایت مسروق است. شما اگرچه با اکراه مالیات می‌دهید، اما با اختیار این کار را می‌کنید. دقیقا مثل زمانی که یک چاقو زیر گلوی شما قرار گرفته باشد و سارق قصد داشته باشد گوشی شما را بگیرد. حتما برای حفظ جان خودتان، با اکراه ولی با اختیار کامل این کار را انجام می‌دهید.

پلان 1؛ آیا همه افراد مشمول مالیات می‌شوند؟

مالیات یک هزینه است که از روش‌های مختلفی دریافت شده و به سازمان امور مالیاتی واریز می‌شود. فرار یا مقاومت در برابر آن، مجازات‌های خاص خود را دارد چراکه دولت، بهانه این هزینه‌های دریافتی استفاده برای رفاه عموم مردم عنوان می‌کند!

اداره مالیاتی برای اینکه نشان دهد فقط به اجبار متوصل نمی‌شود، بخش‌های تشویقی هم به کار اضافه کرده است! به خصوص در چند سال اخیر میزان تشویق‌ها و توجه به کسب و کارهای جدید افزایش یافته است. (دزدی با مشوق‌های معافیتی) به همین ترتیب این سازمان طبق قوانین مشخص شده، معافیت مالیاتی وضع نموده است. با دانستن سقف معافیت مالیاتی، فعالان اقتصادی می‌توانند فرصت‌های جدیدی برای توزیع سرمایه و استفاده از آن پیدا کنند.

پلان 2؛ انواع مالیات‌ها کدامند؟

مالیات‌های مستقیم که بدون واسطه و بر درآمد افراد گرفته می‌شود که شامل موارد زیر است:

  • مالیات بر درآمد املاک
  • مالیات بر درآمد مشاغل
  • مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
  • کشاورزی
  • حقوق و کارمزد
  • مالیات بر درآمد اتفاقی

مالیات‌های غیر مستقیم نیز، بر روی کالاهایی است که خریداری می‌شوند که به صورت اعمال می‌گردد:

مالیات بر واردات:

  • مالیات بر حقوق گمرکی
  • مالیات بر سود بازرگانی
  • مالیات بر حق ثبت سفارش کالا
  • مالیات بر واردات اتومبیل
  • مالیات بر حق ثبت

مالیات بر معاملات:

  • مالیات بر فرآورده‌های نفتی
  • مالیات بر فروش سیگار
  • مالیات بر نقل و انتقال اتومبیل

پلان 3؛ معافیت مالیاتی چگونه تعیین می‌گردد؟

سقف معافیت مالیاتی نسبت به مالیاتی که پرداخت می‌کنید مشخص خواهد شد. در ادامه برای معافیت مالیاتی جدول قانون و مصوبه‌های تعیین شده را قرار خواهیم داد. همان طور که گفتیم، در پاسخ به این که معافیت مالیاتی چیست باید به این مسئله اشاره کنیم که همه افراد مشمول مالیات نمی‌شوند و برخی دیگر با درصدی که طبق قانون تعیین گردیده است، از مالیاتشان کسر خواهد شد.

بیشتر بخوانید:
هرآنچه درباره نرخ و درصد مالیات بر ارث باید بدانید

برای مثال مهندسان مشاور و ناظران ساختمان اگر متراژ کارکردشان تا دو هزار متر باشد، مشمول مالیات نمی‌شوند یا شرکت‌های دانش بنیان از پرداخت مالیات معاف خواهند بود. اگر می‌خواهید در این زمینه بیشتر بدانید حتما به صفحه مشاوره دانش بنیان نورا مراجعه کنید. در زمینه املاک و مستغلات نیز، اگر متراژ خانه کمتر از 150 متر باشد، مشمول مالیات تکلیفی نخواهد شد. برای دانستن عدد دقیق از سقف معافیت مالیاتی باید به سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه نمایید.

سقف معافیت مالیاتی

پلان 4؛ چه مشاغلی معاف از مالیات هستند؟

به طور کل 14 موضوع برای معافیت مالیاتی تعیین شده است. این مشاغل اکثرا گروه‌های فرهنگی و علمی را در برمی‌گیرند.

در اینجا به بررسی چند شغل پرداخته و ادامه را به صورت معافیت مالیاتی جدول مرتبط شده، ارائه خواهیم داد.

فعالیت‌های تولید و معدنی

اولین بخش از قانون معافیت مالیاتی یعنی ماده 132 قانون مالیاتی کشور، به فعالیت‌های تولیدی و معدنی اشاره دارد. به نقل از سازمان امور مالیاتی کشور این ماده به شرح زیر آمده است:

«درآمد مشمول مالیات ابرازی ناشی از فعالیت‌های تولیدی و معدنی در واحدهای تولیدی یا معدنی در بخش‌های تعاونی و خصوصی که از اول سال ۱۳۸۱ به بعد از طرف وزارتخانه‌های ذیربط برای آن‌ها پروانه بهره برداری صادر یا قرارداد استخراج و فروش منعقد می‌شود، از تاریخ شروع بهره برداری یا استخراج به میزان هشتاد درصد و به مدت چهار سال و در مناطق کمتر توسعه یافته به میزان صد در صد و به مدت ده سال از مالیات موضوع ماده (۱۰۵ ) این قانون معاف هستند.»

با این حال دقت کنید، با وجود آنکه مسئله معافیت از مالیات در این جا مطرح می‌شود، ارائه اظهارنامه الزامی خواهد بود. پس از ارائه اظهارنامه و بررسی میزان درآمد، مالیات آن‌ها با نرخ صفر محاسبه می‌گردد.

بخش کشاورزی، روستایی و عشایر

این بخش در قانون 133 قانون مالیت‌های مستقیم آمده است. صد در صد درآمدی که در این بخش صورت می‌گیرد که شامل کشاورزی، شرکت‌های تعاونی روستایی، عشایر، صیادان، کارگری، دانشجویان و دانش آموزان و اتحادیه‌های آن‌ها می‌شود، معاف از مالیات هستند.

بخش آموزش، تربیت و ورزش

معافیت مالیاتی در بخش مدارس و مراکز آموزشی نیز صورت گرفته است. با مطالعه ماده 134 قانون مالیات‌های مستقیم متوجه می‌شویم که «درآمد حاصل از تعلیم و تربیت مدارس در تمامی مقاطع و سطوح در مناطق کمتر توسعه یافته و روستاها و درآمد موسسات نگهداری معلولین ذهنی و حرکتی دارای مجوز، از پرداخت مالیات معاف هستند»

بیشتر بخوانید:
آموزش اظهارنامه مالیاتی از صفر تا صد و نحوه ارائه آن

بخش صادرات

ماده 141 قانون مالیت‌های مستقیم اشاره دارد که «صد در صد درآمد حاصل از صادرات خدمات و کالاهای غیر نفی و محصولات بخشی کشاورزی و بیست درصد درآمد حاصل از صادرات مواد خام مشمول مالیات با نرخ صفر می‌گردد».

پلان 5؛ معافیت مالیاتی در جدول

در ادامه، دیگر قانون‌های موجود را به صورت جدول معافیت مالیاتی قرار می‌دهیم.

مستندات قانونی

خلاصه معافیت

نوع معافیت

ماده 57 ق م م شخص حقیقی که هیچ گونه درآمدی ندارد. معافیت درآمد اجاره
ماده 81 ق م م درآمد حاصل از کلیه فعالیت‌های کشاورزی، دامپروری، دامداری، پرورش ماهی، زنبور عسل، طیور و… از پرداخت مالیات معاف هستند. معافیت درآمدهای کشاورزی
ماده 84 میزان معافیت مالیات بر درآمد سالانه مشخص می‌گردد معافیت سالانه درآمد حقوق
تبصره7 ماده 105 و تصبره ماده 131 ق م م این قانون در صورتی است که بدهی مالیاتی سال گذشته به موقع پرداخت شده باشد و تسلیم اظهارنامه در زمان معین صورت گرفته باشد. در این صورت به ازای هر 10 درصد افزایش درآمد ابرازی مشمول مالیات، اشخاص یک تا 5 درصد معاف خواهند بود. حمایت از خود اظهاری
ماده 8 رفع موانع تولید، بنده خ ماده 132 ق م م اگر برندی موفق شود تا تولید و صادراتی معادل 20 درصد داشته باشد، پس از زمانی مشخص تخفیف نرخ مالیاتی 50 درصدی به مدت 13 الی 26 سال دریافت خواهد کرد صادرات و برند سازی محصولات ایرانی
بند “ر” ماده 132 موسساتی که از تا 1394 پروانه خود را کسب کرده اند تا سال 1400 شامل معافیت 50 درصدی هستند معافیت تاسیسات ایرانگردی و جهانگردی
ماده 136 انواع بیمه‌های عمر و زندگی از پرداخت مالیات معاف معافیت بیمه عمر و زندگی
ماده 137 میزان پرداختی برای معالجه خود یا افراد تحت تکلف از مالیات هر فرد کسر می‌شود معافیت هزینه‌های درمانی

پلان آخر؛ نتیجه گیری از موضوع سقف معافیت مالیاتی

برخی از قوانین در طول سال‌های دستخوش تغییرات می‌شود. از جمله تغییرات در بخش معافیت‌های مالیاتی که در سال‌های رونق تولید میزان آن افزایش یافت. برای آنکه از میزان دقیق سقف معافیت مالیاتی خود آگاه شوید، بهتر است با مشاوران مالیاتی در تماس بوده و قوانین مالیاتی را به طور کامل مطالعه فرمایید. هر چند که مشاوران می‌توانند سریع‌ترین و راحت‌ترین مسیر را به شما نشان دهند.

آنچه در این صفحه می‌خوانید:
  • https://nuracashflow ir/what-is-tax-exemption/

اشتراک‌گذاری

3 دیدگاه دربارهٔ «معافیت مالیاتی چیست»

  1. آقا دمتون گرم خیلی خفن نوشتید. . . خوشم اومد. .. بالاخره یکی نوشت این مالیات دادن چه بلایی داره سر ما میاره. همش استرس اینو داریم که کی مالیات بدیم. به ما گفتن دانش بنیان بشید معافیت مالیاتی میگیرد اوضاعمون بدتر شد. الان ما دانش بنیانیم ولی از نظر مالیاتی هیچ فرقی با قبل نکرده، بلکه بیشتر رومون زوم کردن. با این همه هزینه که ما داریم واقعا باید برای ماها که تولید می کنید معافیت های خوب در نظر بگیرن ولی به قول شما دولت فقط به فکر اینه که بتونه هزینه های خودش رو دربیاره.

  2. مرد حسابی کدوم معافیت مالیاتی؟! سال ۹۹ پونزده میلیون تومان درآمد سالانه داشتم اشتباهی اظهارنامه مالیاتی صفر دادم ۳/۵ قطعی دادم بهشون ۷۰۰ به اصطلاح بخشیدن بهم منت گذاشتن.! حالا ۲/۱۰۰/۰۰۰ بخاطر دیرکرد در پرداخت جریمه برام حساب کردن دوباره..خب این چه عدالتی هست؟ این دزدی اسمش چیه ..زیر ۱۰۰ میلیون تومان درآمد مشمول مالیات نبود چرا باید اصلأ اظهارنامه اونها بررسی بشه؟! این حجم از سرقت نشان میدهد که اصلأ معاف از مالیات کلمه بی معنی ای است

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات

عضویت در خبرنامه نورا

لطفا کمی صبر کنید

عضویت در خبرنامه با موفقیت انجام شد

اسکرول به بالا

تماس با ما

برای تماس با ما از طریق فرم زیر پیام خود را ارسال کنید.

پاسخگوی تماس شما خواهیم بود

02166476489 🔷 09124836040 🔷 09204836044