این مطلب پاسخی است به این پرسش که مالیات تکلیفی چیست حتما میدانید که مالیات درآمدی است که دولت برای پرداخت هزینههای کشور از طرق مختلف دریافت میکند. اما مالیات یک مبحث کلی است و شامل بخشهای متفاوتی میشود. مالیات تکلیفی (Withholding tax) یکی از انواع مالیاتهای موجود است. در واقع دولت از طریق مالیات های تکلیفی و مالیات بر عملکرد به عنوان منابع درآمد سیستم اجرایی کشور چرخ کارها را به گردش درمیآورد. اگر با ما همراه باشید در ادامه خواهیم گفت که مالیات تکلیفی چند درصد است و سایر شقوق آن مثل مالیات تکلیفی اجاره چیست، آیا ما نیز مشمول آن میشویم؟ میزان و هزینه آن چگونه محاسبه میشود؟ و غیره.
تعریف مالیات تکلیفی
افراد حقیقی و حقوقی در انواع مختلفی مشمول مالیات میشوند. مالیات آن بخش از درآمدهای دولت و سیستم اجرایی است که برای رفع هزینههای خود استفاده مینماید. مالیات تکلیفی و مالیات بر عملکرد، از مهمترین منابع درآمدی هستند که در اینجا قصد داریم تا شما را با مالیات تکلیفی، بیشتر آشنا کنیم.
مالیات تکلیفی چیست؟ اجازه دهید تا با یک مثال آن را روشن کنیم. اگر فیش حقوقی خود را نگاهی بندازید در ردیفی متوجه هزینهای به عنوان مالیات خواهید شد. در واقع، شرکت یا ادارهای که در آن مشغول به کار هستید موظف به پرداخت آن به سازمان امور مالیاتی کشور است. به این معنا که شما، به عنوان کارمند به طور مستقیم این مالیات را پرداخت نمیکنید. امّا اگر کارفرما باشید وظیفه دارید تا مالیات تکلیفی را نسبت به حقوق فرد کسر و به اداره مالیات پرداخت کنید.
امّا اگر بخواهیم در جواب مالیات تکلیفی چیست جوابی درستتری ارائه دهیم، میتوانیم بگویم:
مالیات تکلیفی بخشی از مالیات بر درآمد اشخاص است که میزان و محاسبه کسر و پرداختش طبق قانون مرتبط صورت میگیرد.
این مالیات مبلغی است که کارفرما از دستمزد کارمند نظر خود نگه میدارد و مستقیما به دولت پرداخت میکند. مبلغ در واقع آن مقداری است که کارمند باید در طول سال به دولت پرداخت نماید.
بابت پرداخت مالیات نگرانی؟ چرا مشاوره نمیگیری؟
انواع مالیات های تکلیفی
حال که پاسخ مالیات تکلیفی چیست را دریافتیم، بهتر است با مالیات های تکلیفی دیگر آشنا شویم. این گروه از مالیاتها در قانون مالیاتهای مستقیم، مصوب اسفند 66 و اصلاحیه 80.11.27 تعریف شده است. میزان، نحوه محاسبه و مهلت پرداخت نیز در این مصوبه اعلام گردیده است. مالیاتهای تکلیفی به شرح زیر است:
- مالیات تکلیفی اجاره ملک (ماده 53، تبصره 9)
- مالیات تکلیفی حقوق (مواد 85 و 86 اصلاحی)
- مالیات تکلیفی مضاربه (ماده 102)
- مالیات تکلیفی حق الوکاله (ماده 103)
- مالیات تکلیفی حق الزحمهها (ماده 104)
- مالیات تکلیفی اشخاص حقوقی خارجی و موسسات مقیم خارج (ماده 107)
- مالیات تکلیفی موسسات بیمه (ماده 109)
- تکلیت مدیران تصفیه اشخاص حقوقی (ماده 116)
- مسولیت آخرین مدیران شخص حقوقی و مدیران تصفیه و ضامنها (ماده 118)
- مالیات تکلیفی منافع بلاعوض اموال (ماده 123)
- مالیات تکلیفی نقل و انتقال سهام (ماده 143)
در بالا مادههای هر مالیات تکلیفی نیز آورده شده تا بتوانید در صورت نیاز به مطالعه آن بپردازید و با قوانین و نحوه محاسبه هر کدام آشنا شوید.
شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که تفاوت مالیات بر عملکرد و مالیات های تکلیفی چیست؟! مالیات تکلیفی به طور غیر مستقیم از درآمد پرداخت نشده افراد کسر میشود. در حالی که مالیات عملکردی به صورت مستقیم از درآمد و سود خالص اشخاص حقیقی و حقوقی به طور مستقیم به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت میشود.
مالیات تکلیفی چند درصد است + نحوه محاسبه
پس از مطالعه «مالیات تکلیفی چیست» و شناخت انواع آن، حال به نحوه محاسبه و پاسخ به این سوال که مالیات تکلیفی چند درصد است، خواهیم پرداخت.
میزان و محاسبه مالیات تکلیفی یک مؤلفه وابسته است. به این معنا که قانون آن برای هر شرکت و کار متفاوت محاسبه میشود و آن شرکت یا کارفرما باید از یک تیم حسابداری حرفهای آشنا به قوانین این مالیات کمک گیرد.
به خصوص در شرکتهای گستردهای که دارای هزاران کارمند هستند، مالیات نسبت به حقوق آنها اعمال میشود؛ در نتیجه نیازمند دقت بسیار بالا در محاسبه خواهد بود. ابزارهای کمک کننده مانند نرم افزارهای حسابداری شرکتی میتوانند این روند را آسانتر کنند.
در نتیجه نمیتوانیم به طور مشخص پاسخی برای اینکه مالیات تکلیفی چند درصد است در اینجا ارائه دهیم. امّا محاسبه یک نمونه از آن را همراه با مثالی بیان خواهیم نمود.
نحوه محاسبه مالیات تکلیفی اجاره
اگر صاحبان کسب و کار بخواهند محل کسب و کار خود را اجاره کنند، باید بدانند که قوانین مالی و مالیاتی، تکلیف هایی را برای موجر و مستاجر تعیین کرده، که مالیات تکلیفی اجاره، یکی از مهمترین آنها است.
مالیات تکلیفی اجاره چیست؟ میزان مبلغی است که نسبت به اجازه ملک از افراد حقیقی با حقوقی توسط دولت دریافت میگردد. مالیات میتواند زمین، آپارتمان، خانه شخصی با هر نوع کاربری باشد. برای افرادی که قصد دارند مکانی را به صورت مسکونی یا تجاری اجاره کنند، بهتر است با مالیات بر درآمد اجاره ملک آشنا شوند.
برای محاسبه آن، باید اجاره سالانه را در نظر بگیرید. در صورتی که پول پیش پرداخت نکرده باشید، مبلغ اجاره را در 12 ضرب نمایید؛ این عدد اجاره سالانه شما خواهد بود.
در صورت پرداخت پول پیش به صاحب ملک، 18 درصد از آن را محاسبه و با اجاره سالانه جمع نمایید.
طبق قانون، ماده 53، 25 درصد درآمد اجاره از مالیات معاف خواهد بود. عددی که در بالا بهدست آوردید در 75 درصد ضرب نمایید.
مالیات تکلیفی اجاره به صورت سالیانه تا سقف 3 میلیون تومان؛ 15 درصد و بین 3 تا 10 میلیون تومان، 20 درصد تعیین گردیده است. برای درآمد سالیانهای که معادل 25 الی 100 میلیون تومان باشد، مالیات تکلیفی چند درصد است؟ درصد مالیاتی آن 30 درصد خواهد بود.
امّا طبق قانون در شرایطی شما معاف از پرداخت مالیات بر درآمد اجاره ملک خواهید شد؛ اگر تنها درآمد شما باشد طبق قانون معاف میگردید، مگر آنکه میزان مبلغ اجاره بیشتر از میزان عرف باشد که بر مازاد آن مالیات پرداخت کنید.
در حالت دوم، اگر اقوام درجه یک شما، یعنی پدر، مادر، همسر و فرزندان از آن ملک استفاده مینمایند، شامل مالیات نخواهد شد. در صورتی که خلاف این امر ثابت گردد، ملک مشمول مالیات خواهد شد. همچنین، متراژ خانه در تعیین آنکه باید مالیات پرداخت شود یا خیر، تاثیرگذار است. برای مثال در تهران اگر متراژی کمتر از 150 متر داشته باشد، مشمول مالیات نمیشود.
جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی چیست؟
همیشه به یاد داشته باشید که دو نهاد هیچ وقت و به هیچ عنوانی در برابر مردم ضرر نمیکنند:
- دولتها
- بانکها
مثلا هیچ بانکی وجود ندارد که به شما تسهیلاتی بدهد که بعدا سود خود را از شما در بیاورد، بلکه همان لحظهای که شما پول خود را روی پیشخوان بانک یا دولت میگذارید، بانک سود خود را برداشته و در طول زمانی هم که با شما سروکار دارد، باز هم سود خود را میگیرد.
قوانین مالیاتی هم همین است، چه واسط و چه مودی اگر مالیات تکلیفی را ندهند، مشمول جریمه خواهند شد و این جریمه 10 درصد از کل مبلغ مالیات است؛ این موارد همگی در قوانین سازمان امور مالیاتی درج شده است.
چگونه اظهارنامه مالیاتی را پر کنیم؟
به سایت اظهارنامه مالیاتی مراجعه نموده و با شرایط را به خوبی مطالعه کنید. سپس، ثبت نام کرده و در بخش بر خط مالیاتی، اطلاعات هویتی و مشخصات لازم را پر نمایید. تمامی موارد با خوبی و با دقت بررسی کرده و پس از آنکه از صحت آن مطمئن گشتید، اظهارنامه را برای سازمان مالیاتی ارسال نمایید. در پایان کد رهگیری به شما تعلق خواهد گرفت.
اگر نمیدانید چگونه اظهارنامه مالیاتی پر کنید حتما از مشاور مالیاتی گروه مشاوره کسب و کار نورا و کمکهایی که میتواند به شما بدهد، استفاده کنید.
جمع بندی و نتیجه گیری
مالیات تکلیفی یکی از منابع درآمدی دولت است. این مالیات توسط کارفرما از درآمد و حقوقها کسر شده و به اداره مالیاتی پرداخت میگردد. میزان درصد مالیات تکلیفی در هر نوع آن متفاوت خواهد بود. برای مالیات تکلیفی اجاره لازم است میزان اجاره سالیانه را محاسبه نموده و نسبت به درصدهای گفته شده میزان پرداختی صاحب ملک را مشخص نمایید.
یک تیم حسابداری میتوانند سریعتر و با دقتی بالاتر این عملیات را انجام دهند. در این مطلب به این پرسش پاسخ دادیم که مالیات تکلیفی چیست و چند درصد است؛ امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد. هرگونه سوالی درباره مالیات تکلیفی داشتید، میتوانید برای ما کامنت گذاشته تا در اولین فرصت به آن پاسخ دهیم.
با کمترین هزینه، فکرت رو از دغدغه مالیات راحت کن...
آنچه در این صفحه میخوانید:
- https://nuracashflow ir/what-is-compulsory-tax/
- https://nuracashflow ir/what-is-compulsory-tax/#:~:text=امّا اگر بخواهیم در جواب مستقیما به دولت پرداخت میکند
- https://nuracashflow ir/what-is-compulsory-tax/#:~:text=مالیات تکلیفی اجاره چیست؟&text=برای محاسبه آن، باید اجاره با اجاره سالانه جمع نمایید
4 دیدگاه دربارهٔ «هرآنچه باید درباره مالیات تکلیفی بدانید»
متاسفانه هیچ کجا مطلب کامل در رابطه با درصد مالیات تکلیفی برای اصناف و شغلهای مختلف وجود نداره . آخرش نفهمیدیم مالیات تکلیفی انجام خدمات مالی در سال۱۴۰۱ چقدر است ؟؟؟؟
slm
نحوه محاسبه سرقفلی ومالیات تکلیفی حق الوکاله رو میخام لطفا سریع پاسخ بدیننن!!!
mishe kami ham drbare maliat taklifi pezeshkan bgin lotfn
در سالهای اخیر سامانهای با عنوان مالیات تکلیفی برای پزشکان توسط سازمان مالیات راهاندازی شده است. طبق تبصره ۶ قانون بودجه، تمامی مراکز درمانی مکلف به کسر ۱۰ درصد از حقالعمل یا حقالزحمه پزشک و واریز آن به سازمان امور مالیاتی هستند.