علت علی الراس شدن مالیات چیست
امتیاز دهید post

مالیات علی الراس چیست؟

آنچه در این مطلب می‌خوانید

برخی اصطلاحات در قوانین مالیاتی ایران وجود دارد که خیلی از افراد با آن‌ها آشنا نیستند؟ مثلا می‌دانید مالیات علی الراس چیست یا نحوه محاسبه آن چگونه است؟ در این مطلب دقیقا درباره مالیات علی الراس توضیح دادیم.

اگر شما هم می‌خواهید بدانید علی الراس مالیاتی چیست حتما تا انتهای این مقاله را بخوانید و در صورتی که هنوز ابهامی داشتید، حتما در قسمت کامنت‌ها، سوال خود را مطرح کنید تا پاسخ دهیم.

مالیات و پرداختن مالیات موضوعی همگانی است در جامعه که قطعاً همۀ افراد با آن کم و بیش آشنا هستند. اگر کسب و کاری داریم یا شاغل هستیم، یا اگر خرید می‌کنیم و مایحتاج روزمره را از فروشگاه تهیه می‌کنیم، مطمئناً متوجه شده‌ایم که قسمتی از قیمت کالاها و اجناس مربوط به مالیات است. اما آیا می‌دانید دقیقاً مالیات چیست و چه مصرفی دارد؟ آیا از اصطلاحات مربوط به امور مالیاتی و دارایی اطلاع دارید؟ موضوعات مالیاتی ممکن است کمی پیچیده به نظر بیایند و محاسبات مالیاتی و آگاهی از آن‌ها نیاز به داشتن اطلاعات درست و دقیق دارد.

یکی از این اصطلاحات مالیات علی الراس یا علی الراس مالیاتی است. آیا می‌دانید به چه معناست؟ و به چه دلیلی مالیات، علی الراس می‌شود؟ آیا اطلاع دارید در صورت مواجهه با مالیات علی الراس چه اقدامی ‌باید صورت گیرد؟ ما در اینجا قصد داریم با این اصطلاح و این نوع مالیات و شیوه و دلیل آن بیشتر آشنا شویم؛ پس در ادامه با ما باشید.

مقدمه‌ای برای ورود به بحث مالیات علی الراس

مالیات نوعی پرداخت و کمک اجباری! است که بلاعوض بوده و توسط یک نهاد دولتی، اعم از محلی، منطقه‌ای یا ملی از افراد یا شرکت‌ها اخذ می‌شود. حتما می‌پرسید مگر کمک هم اجباری می‌شود؟ بله دولت‌ها می‌توانند به اجبار برای خودشان خیر جمع کنند!

به طور معمول درآمدهای مالیاتی، بخشی از درآمدهای دولت است که باید به مصرف فعالیت‌های خدماتی، عمرانی، اجتماعی و توسعه سرویس‌ها و خدمات عمومی و اجتماعی در جامعه رسد، اما همیشه اینگونه نیست که این مالیات‌ها صرف خیر عمومی شود!

بیشتر بخوانید:
جریان نقدینگی چیست؟

آنچه در محافل آکادمیک درباره مالیات گفته می‌شود این است که معمولاً یک دولت برای تأمین بودجه کارهای عمومی، ایجاد و حفظ زیر ساخت از شهروندان و شرکت‌ها مالیات می‌گیرد و با هزینۀ آن در بخش اقتصاد عمومی، مالیات گرفته شده را به مصرف همگان می‌رساند، با این حال همه افراد چنین نظری ندارند.

مالیات انواع مختلفی دارد که به دو گروه مالیات مستقیم و مالیات غیر مستقیم تقسیم می‌شود.

مطالعه بیشتر: مالیات چیست و چرا باید مالیات بدهیم؟!

مالیات مستقیم:

  • مالیات بر دارایی: مانند مالیات بر ارث یا دیگر دارایی‌ها
  • مالیات بر درآمد: مانند مالیات بر حقوق و مالیات بر درآمد مشاغل

مالیات غیر مستقیم:

  • مالیات بر واردات: مانند عوارض گمرکی
  • مالیات بر ارزش افزوده
  • مالیات بر مصرف و خرید و فروش کالا؛ مانند مالیات خرید و فروش خودرو
وقتی شما خودتان اظهارنامه ارائه ندهید، مالیات علی الراس برای شما حساب خواهد شد
مالیات علی الراس در واقع زمانی اتفاق می‌افتد که شما در امر ارائه اطلاعات مالی خود کوتاهی کنید، آن وقت سازمان مربوطه به صورت علی الراس برای شما حساب و کتاب مالیاتی را انجام خواهد داد.

مالیات علی الراس چیست

در موارد زیادی اتفاق می‌افتد که یک فرد حقیقی یا حقوقی با مالیات علی الراس یا علی الراس شدن مالیاتی مواجه شود. در چنین موردی معمولاً احتمال اینکه این وضعیت به ضرر فرد حقیقی یا حقوقی بشود زیاد است؛ چراکه مبنای محاسبۀ مالیات به جای اسناد و مدارک واقعی و دقیق، قراین و ضرایب مالیاتی قرار می‌گیرد.

معمولاً تمامی افرادی که می‌بایست مالیات بپردازند و مشمول پرداخت مالیات هستند، موظفند که در دوره‌های زمانی منظم و لازم، اسناد و مدارک مرتبط با درآمد کسب و کار خود را به صورت اظهارنامه مالیاتی و دفاتر ثبت شده در اختیار ممیزان مالیاتی قرار بدهند تا پس از بررسی کارشناس و ممیز مالیاتی، میزان و مقدار مالیات پرداختی محاسبه شود.

اما در برخی موارد به دلیل اینکه افراد یا مؤدیان مالیاتی از تحویل اسناد و مدارک لازم سرباز می‌زنند و یا اشکال و ایراد در اظهارنامه و دفاتر وجود دارد، ممیز مالیاتی بر اساس قراین و ضرایب مالیاتی اقدام به محاسبه مالیات نماید.

بیشتر بخوانید:
بررسی صفر تا صد حسابداری شرکت های بازرگانی

عموماً در اینگونه موارد مشکلاتی برای مؤدی مالیاتی ایجاد می‌گردد که میزان زیاد مالیات محاسبه شده و جریمه‌های مالیاتی سنگین از آن جمله هستند.

نام دیگر مالیات علی الراس چیست؛ به این نوع مالیات علی الراس مالیاتی هم گفته می‌شود
علی الراس شدن مالیات چیز خوبی نیست و شما نباید بگذارید کار به اینجا بکشد، چون در اینجا با شما به صورت متخلف برخورد کرده و مشمول جریمه‌هایی می‌شوید.

این حالت را مالیات علی الراس یا علی الراس مالیاتی می‌نامند که در اکثر موارد به دلیل ناآگاهی و عدم توجه لازم از سوی مؤدی پیش می‌آید.

علل علی الراس شدن مالیات چیست؟

مالیات علی الراس که بر اساس قرائن و ضرایب مالیاتی محاسبه می‌گردد به دلایل زیر می‌تواند اتفاق بیافتد:

  1. عدم تحویل اضهارنامه و اسناد مالیاتی در زمان مناسب و مقرر از سوی مؤدی مالیاتی
  2. غیر قابل رسیدگی دانستن مدارک و اسناد مؤدی مالیاتی که طبق نظر ممیز مالیاتی اظهارنامه یا اسناد مؤدی غیرقابل رسیدگی تشخیص داده شود و یا کامل نباشد.
  3. عدم توجه به درخواست کتبی اداره امور مالیاتی مبنی بر ارائه مدارک و اسناد لازم

در اینگونه موارد از مؤدی درخواست می‌شود که مدارک مورد نیاز را تسلیم نماید و اگر این کار صورت نگیرد و یا اشکال موجود در مدارک برطرف نگردد، موضوع کتباً به اطلاع مؤدی رسانده شده و جهت پیگیری و بررسی به هیأت سه نفره ارجاع می‌شود.

چگونگی بررسی و محاسبه مالیات ‌علی الراس

در اینگونه موارد هزینه‌ها اهمیت چندانی نداشته و درآمد مؤدی به وسیلۀ قرائن و ضرایب مالیاتی محاسبه می‌گردد.

در این حالت کارشناسان مالیاتی با استفاده از قوانین موجود متناسب با زمینه فعالیت مؤدی و کسب اطلاعات لازم و استعلام از مراجع مرتبط دولتی و غیر دولتی قرائن را به دست آورده و سپس با استفاده از دفترچه ضرایب مالیاتی که هر ساله بر اساس فعالیت هر یک از کسب و کارها و مشاغل اعلام می‌گردد، در نهایت از ضرب قرائن به دست آمده در ضریب مربوط به آن کسب و کار، میزان مالیات مربوطه را محاسبه نموده و به مؤدی اعلام می‌نمایند. بدین صورت مالیات به شکل علی الراس محاسبه می‌شود.

بیشتر بخوانید:
هرآنچه باید درباره مالیات تکلیفی بدانید

در صورت علی الراس شدن مالیات چه باید کرد؟

از آنجا که محاسبه مالیات به صورت علی الراس غیرمنصفانه و غیرقانونی به نظر می‌آید، در سال 1394 مجلس شورای اسلامی خواستار تصحیح نظام قوانین مالیاتی در مورد مالیات‌های مستقیم کرد. طبق این دستور به دولت از او خواسته شد طی مهلت مقرر 3 ساله، روش محاسباتی مالیات علی الراس از نظام مالیاتی حذف شود و مالیات به صورت واقعی محاسبه گردد.

علی الراس مالیاتی چیست؟ در این وضعیت به جای استناد به اسناد و مدارک مالی، تخمین‌ها و برخی ضرایب کار محاسبه مالیات را انجام خواهد داد.
بحث هایی پیرامون علی الراس مالیاتی برای لغو آن وجود دارد اما هنوز به نتیجه ای نرسیده است.

لذا از آنجایی که هنوز محاسبه مالیات علی الراس ادامه دارد، مؤدی می‌تواند به این شکل از محاسبه مالیات اعتراض کند. برای اعتراض می‌بایست به دیوان عدالت اداری مراجعه و درخواست اعتراض خود را به آن مرجع تسلیم کرد.

نتیجه گیری و جمع بندی از بحث مالیات علی الراس

با توجه به مطالب گفته شده، به تمام صاحبان مشاغل و مؤدیان مالیاتی توصیه می‌گردد برای پیشگیری از وقوع چنین وضعیتی و مواجه نشدن با مالیات علی الراس، با استفاده از نرم‌افزارهای حسابداری موجود و مرسوم یا با دریافت کمک از متخصصان این امر، مدارک و اسناد مالیاتی خود را به درستی و دقت تکمیل نموده و در زمان مقرر تحویل اداره مالیاتی مربوط دهند.

آنچه مسلم است با تکمیل و تحویل یک اظهارنامه مالیاتی دقیق و بی‌عیب و نقص، در موعد مقرر و نه دیرتر، مشکلی پیش نخواهد آمد و اداره مالیات و ممیزان آن قادر خواهند بود مالیات واقعی شما را محاسبه و اعلام کنند.

امیدواریم با مطالعه این مطلب، پاسخ این سوال که مالیات علی الراس چیست یا علی الراس مالیاتی چیست را دریافت کرده باشید، در غیر این صورت می‌توانید برای اطلاعات بیشتر در زیر همین مطلب برای ما کامنت بگذارید.

اشتراک‌گذاری

2 دیدگاه دربارهٔ «مالیات علی الراس چیست؟»

  1. ببخشید میشه کمی هم درباره جریمهع مالیات علی الراس بگید؟
    من داخل مقاله توضیحی در این باره ندیدم

    1. سلام
      در صورتی که مالیات علی الراس بشود شرکت ها موظف به پرداخت ۳۰ درصد مالیات به عنوان جریمه هستند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه نورا

لطفا کمی صبر کنید

عضویت در خبرنامه با موفقیت انجام شد

اسکرول به بالا

تماس با ما

برای تماس با ما از طریق فرم زیر پیام خود را ارسال کنید.

پاسخگوی تماس شما خواهیم بود

02166476489 🔷 09124836040 🔷 09204836044