جریان نقدینگی چیست؟
1/5 - (2 امتیاز)

جریان نقدینگی چیست؟

آنچه در این مطلب می‌خوانید

در این مطلب می‌خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که جریان نقدینگی چیست؟ در واقع جریان نقدینگی (Cash flow) به ورود و خروج پول در یک تجارت، کسب و کار، پروژه و دیگر موارد گفته می‌‌شود و معمولا در یک دوره زمانی محدود (به عنوان مثال یک ماهه) محاسبه می‌شود. با ما همراه باشید تا به صورت کامل موضوع جریان نقدی را بررسی کنیم.

اهمیت جریان نقدی چیست؟

جریان نقدینگی پولی است که در حال ورود و خروج در کسب و کار، تجارت و یا پروژه شماست. یکی از منابع مهم پروژه که در روند اجرایی آن تاثیر زیادی دارد، پول است.

کمبود نقدینگی از جمله عواملی است که در طول اجرای یک پروژه می‌تواند منجر به کاهش روند اجرایی پروژه ‌شود. یکی از مهم ترین دلایل شکست شرکت‌ها، کمبود نقدینگی و تمام شدن پول است. این موضوع به ویژه در شرکت‌های کوچک و استارت آپ‌ها اهمیت بیشتری پیدا می‌کند و در موارد زیادی دلیل اصلی عدم موفقیت آن‌ها محسوب می‌شود.

وضعیت جریان نقدی نشان می‌‌دهد که یک شرکت چگونه سرمایه خود را هزینه می‌کند و این سرمایه از کجا به شرکت وارد می‌‌شود.

اگر بخواهیم جریان نقدی را به چیزی تشبیه کنیم مثل خون در رگ های انسان است، خون کسب و کارها، جریان نقدینگی آن‌ها است.

شرکت‌ها از این موضوع برای تجزیه و تحلیل وضعیت مالی خود و آمادگی برای آینده استفاده می‌کنند، چرا که نمایانگر کلیه مبالغی است که یک شرکت از طریق فعالیت‌های تجاری و منابع سرمایه‌ گذاری خود به دست می‌آورد و همچنین هزینه ای است که برای فعالیت‌های کسب ‌و کار و یا سرمایه‌ گذاری در یک بازه مشخص پرداخت ‌شده است.

جریان نقدینگی مقدار پول نقد و غیر نقدی است که وارد یک سیستم شده یا از آن خارج می‌‌شود. این موضوع که روزانه چقدر درآمد و چقدر هزینه دارید و یا اینکه طی یک دوره کوتاه مدت زمانی (به عنوان مثال یک ماهه) چه مقدار پول به حساب کسب‌ و کار شما وارد شده و چقدر از آن خرج می‌‌شود، مثال‌های ساده‌ای از جریان نقدینگی هستند.

می‌توان گفت که جریان نقدینگی یک نوع بازی با پول است. افرادی که هوش مالی خوبی دارند، متوجه شده‌اند که امروزه قواعد این بازی تغییر کرده است. اگر در گذشته، پس انداز کردن اهمیت زیادی داشت، اکنون سرمایه‌ گذاری و ایجاد جریان وجه نقد اهمیت بیشتری پیدا کرده است.

از این رو، کسب مهارت در مدیریت جریان نقدینگی یکی از مهم ترین مباحثی است که لازم است برای افزایش دانش خود در زمینه مالی یاد بگیرید. از این مهارت می‌‌توانید در مدیریت کسب ‌و کارتان، به ویژه کسب‌ و‌ کارهای پر ریسک، بهره ببرید یا در ساده‌ترین حالت در امور مالی شخصی خود از آن استفاده کنید.

بیشتر بخوانید:
از کجا و چگونه کد مالیاتی بگیریم

4 دلیل اهمیت جریان نقدی برای کسب و کارهای کوچک

سایت easybooksapp.com در مطلبی تحت همین عنوان 4 دلیل برای اهمیت جریان نقدی ذکر کرده است این موارد عبارتند از:

  1. برنامه‌ها و تصمیمات بهتری می‌گیرید
  2. متوجه خواهید بود کجا پول خرج می‌کنید
  3. از روابط تجاری خود محافظت می‌کنید
  4. در زمان مناسب می‌توانید به فکر توسعه باشید

این سایت در ادامه می‌نویسد: 

رشد به پول نقد زیادی نیاز دارد. خرید سهام، اجاره ساختمان، استخدام کارمندان و خرید کامپیوتر همه بعد از ورود پول انجام می‌شود. اگر جریان نقدینگی لازم برای رشد خود را نداشته باشید، با مشکل مواجه خواهید شد.

عدم کنترل جریان نقدینگی عامل شکست کسب و کارها!

پول برای بیزنس مثل خون برای بدن آدم است، برای همین عامل شکست بسیاری از کسب و کارها جریان نقدینگی است. این عامل می‌تواند در نقش‌های گوناگونی برای مدیران یک کسب و کار نمایان شود.

گاهی عدم کنترل جریان نقدینگی، گاهی عدم برآورد صحیح از جریان وجوه نقد آینده، کسری بودجه در مواقع بحرانی و غیره از جمله چهره‌های جریان نقدینگی است.

جریان نقدینگی مثبت و منفی چیست؟

جریان نقدی مقدار خالص وجه نقد و معادل وجه نقد است که در یک دوره زمانی مشخص به یک شرکت وارد می‌شود و یا از آن خارج می‌شود. جریان نقدینگی مثبت به معنی ورود بیشتر پول نسبت به مقداری است که خارج می‌شود و به این معنی است که کسب ‌و کار برای ادامه‌ انجام فعالیت و پرداخت هزینه‌ها، پول کافی دارد. اگر شرکتی جریان نقدی مثبتی داشته باشد، دارایی‌های نقدینگی شرکت در حال افزایش است.

جریان نقدینگی منفی به معنی ورود کمتر پول نسبت به خروج آن است. جریان نقدینگی منفی به این معنی است که شما بیش از میزان درآمد خود خرج می‌‌کنید و حتی ممکن است برای پرداخت هزینه‌هایتان نیاز به دریافت وام و یا قرض کردن پول داشته باشید. جریان نقدینگی از طریق جمع ‌کردن جریان‌های پولی مثبت و منفی و سپس محاسبه‌ کردن یک نسبت پولی به دست می‌‌آید.

چگونه نمودار جریان نقدینگی را رسم کنیم؟

روش‌های مختلفی برای به دست آوردن نمودارهای جریان نقدینگی وجود دارد. یکی از متداول‌ترین کارها در این زمینه، استفاده از نرم افزار اکسل است.

اگر می‌خواهید فرآیند رسم این نمودار در اکسل را یاد بگیرید، مطلب زیر را بخوانید.

مقاله مرتبط: از صفر تا صد رسم نمودار جریان نقدینگی + فایل نمونه

بیشتر بخوانید:
مقایسه بازاریابی سنتی و مدرن و مزایا و معایب آن‌ها

کار کردن با اکسل هم زمان‌بر است و هم سخت، اگر اکسل نه پس چی؟ آیا نرم افزاری برای این کار وجود دارد؟

بله نرم افزار پیش بینی جریان نقدینگی نورا یک نرم افزار داشبورد مدیریتی مبنی بر شاخص جریان نقدینگی است که رسم نمودار تنها یکی از ده‌ها امکانات آن است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره روی آیکون واتس آپ در گوشه راست همین صفحه کلیک کرده و به ما پیام دهید.

با ما تماس بگیرید 02166476489

برای کنترل جریان نقدینگی چه باید کرد؟

خیلی از کسب و کارها برای پیش بینی و کنترل جریان نقدینگی از نرم افزارهایی مثل اکسل استفاده می‌کنند که پیچیدگی‌های خود را دارد. ما در مجموعه نورا نرم افزاری برای این کار طراحی کردیم. نرم افزار نورا یک داشبورد مدیریت آینده نگار بر پایه شاخص جریان نقدینگی است که برنامه ریزی شما برای آینده را سهل و آسان می‌کند. اگر می‌خواهید بیشتر با نرم افزار ما آشنا شوید روی دکمه زیر کلیک کنید.

انواع cash flow چیست؟

جریان نقدینگی بخشی از گزارش مالی یک شرکت یا سازمان محسوب می‌شود و دارای انواع مختلفی است که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم؛ این موارد عبارتند از:

  1. جریان نقدینگی در فعالیت‌های اجرایی و عملیاتی
  2. جریان نقدینگی در سرمایه گذاری
  3. جریان نقدینگی در فعالیت‌های مالی

جریان نقدینگی در فعالیت‌های اجرایی و عملیاتی

جریان نقدینگی حاصل از فعالیت‌های تجاری و عملیاتی اصلی کسب و کار است که به معنی درآمد به دست آمده از تولید، فروش کالا و خدمات و دیگر فعالیت‌های شرکت است. به عنوان مثال، تولید، فروش و تحویل محصول به عنوان یک نوع فعالیت اجرایی محسوب می‌شود. علاوه بر این، مواردی چون خرید اقلام و تجهیزات، استهلاک تجهیزات، مالیات و موارد شبیه این نیز جزو جریان نقدینگی مربوط به فعالیت‌های اجرایی و عملیاتی محسوب می‌شوند.

جریان نقدی در فعالیت‌های سرمایه ‌گذاری

این نوع جریان نقدینگی مربوط به درآمد حاصل از سرمایه ‌گذاری است که شامل خرید و فروش دارایی‌های سرمایه ای مانند زمین، ساختمان، تجهیزات یا اوراق بهادار قابل ‌فروش است. همچنین، می‌تواند مواردی مانند وام به تامین ‌کنندگان یا دریافتی از مشتریان یا تملکات را نیز شامل شود و هزینه‌‌های سرمایه‌ گذاری، گردش مالی مورد نیاز برای سرمایه‌ گذاری مجدد روی کسب ‌و کار را مشخص می‌‌کند.

جریان نقدینگی در فعالیت‌‌های مالی

نوعی از جریان نقدینگی است که مربوط به فعالیت‌‌هایی مانند فروش یا خرید مجدد سهام شرکت می‌شود و شامل نقدینگی سرمایه‌ گذاران و سهام ‌داران به صورت سود سهام است و می‌تواند بر بدهی و حقوق صاحبان سهام بلند مدت شرکت تاثیر بگذارد.

بیشتر بخوانید:
بررسی چیستی و انواع مالیات غیر مستقیم
جریان نقدینگی چیست؟

کاربردهای جریان نقدینگی چیست؟

جریان نقدینگی هم در مدیریت کسب و کارها و هم در انجام تجزیه و تحلیل مالی و امور حسابداری کاربرد زیادی دارد. برخی از متداول ترین کاربردهای جریان نقدینگی به شرح زیر است:

  • جریان نقدینگی که ساده ‌ترین تعریف آن مابه‌التفاوت سود و هزینه‌های یک پروژه است، معمولا در ابتدای پروژه تدوین می‌‌گردد و در مدت عمر پروژه با توجه به شرایط و پیشرفت اجرای پروژه، به‌روز رسانی می‌شود.
  • جریان نقدینگی در ابتدای فعالیت مشاغل اهمیت زیادی دارد، چرا که مشاغل در آغاز راه هزینه‌های زیادی دارند و نقدینگی به سرعت خرج می‌شود و از طرف دیگر، ممکن است شما هیچ مشتری یا فروشی نداشته باشید که باعث ورود نقدینگی شوند. علاوه بر این، شما باید در برآورد نیازمندی‌های جریان نقدینگی خود، هزینه‌های زندگی شخصیتان را نیز اضافه کنید. این موضوع سبب دشوار شدن رسیدگی به مسائل مربوط به گردش پول و نقدینگی می‌شود.
  • جریان نقدینگی در مشاغل فصلی اهمیت بسیار حیاتی دارد؛ مشاغلی که در دوره‌های مختلف سال مانند روزهای تعطیلات و یا فصل‌های خاص دارای نوسان زیادی در تجارت هستند. مدیریت جریان وجوه نقد در این نوع مشاغل مشکل است و انجام درست آن برای ادامه فعالیت شرکت، حیاتی است.
  • ممکن است کسب و کار شما سود کسب کند اما وجه نقد نداشته باشد؛ چرا که سود، یک مفهوم حسابداری است در حالی که پول نقد، مبلغ موجود در حساب کسب و کار است. به کمک سود نمی‌توانید صورت حساب‌های خود را پرداخت نمایید. شما می‌توانید دارایی داشته باشید، مانند حساب‌های قابل دریافت (پولی که مشتری به شما بدهکار است) اما اگر نتوانید از بدهی خود وصول کنید، پول نقد نخواهید داشت.
  • جریان نقدینگی معیاری است برای محاسبه کسری یک شرکت که می‌بایست برطرف شود؛ کسب و کار چه میزان به پول نقد بیشتری نیاز دارد و ارزیابی اینکه یک شرکت چقدر می‌تواند به تعهدات مالی خود عمل کند. همچنین جریان نقدینگی می‌تواند برای سرمایه گذاری مجدد و رشد در تجارت مورد استفاده قرار گیرد.
  • برای تعیین مدت زمان لازم جهت تبدیل وجه نقد، از جریان نقدینگی استفاده می‌شود. به این معنی که چقدر طور می‌کشد تا یک شرکت بتواند هزینه تولید کالا و یا ارائه خدمات فروخته شده خود را از مشتریانش دریافت کند.
  • جریان نقدینگی می‌تواند برای تامین بودجه سود سهام به سرمایه گذاران استفاده شود.
آنچه در این صفحه می‌خوانید:
  • https://nuracashflow ir/what-is-cashflow/
  • https://nuracashflow ir/what-is-cashflow/#:~:text=در واقع جریان نقدینگی (Cash مثال یک ماهه) محاسبه می‌شود
  • عامل گردش نقدینگی چیست

اشتراک‌گذاری

3 دیدگاه دربارهٔ «جریان نقدینگی چیست؟»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه نورا

لطفا کمی صبر کنید

عضویت در خبرنامه با موفقیت انجام شد

اسکرول به بالا

تماس با ما

برای تماس با ما از طریق فرم زیر پیام خود را ارسال کنید.

پاسخگوی تماس شما خواهیم بود

02166476489 🔷 09124836040 🔷 09204836044