بسیاری از مخاطبان ما میپرسند که چگونه باید کد مالیاتی بگیریم و حتی برخی نمیدانند کد مالیاتی چیست از طرفی سوال دیگری هم این وسط مطرح است که اینتاکد مالیاتی چیست و چه تفاوتی با سوالات قبلی دارد؟ به همین دلیل ما تصمیم گرفتیم این مطلب را برای شما آماده کنیم.
موضوع مالیات از آن دسته موضوعاتی است که تقریبا همه با آن سروکار دارند و از همه بیشتر صاحبان کسب و کارها با آن درگیر هستند. به همین منظور سازمان امور مالیاتی کشور راهکارهایی برای بهره وری بهتر ارائه کرده است. کد مالیاتی هم از همین دسته راهکارها است.
کد مالیاتی یا اینتا کد مالیاتی راهکارهایی برای هوشمندسازی موضوع مالیات است؛ اگر نمیدانید اینتا کد مالیاتی چیست نگران نباشید چون بعد از مطالعه این مطلب کاملا متوجه موضوع خواهید شد. پس بدون هیچ وقفهای، برویم سراغ اصل مطلب و بیان موضوعاتی که باید درباره کد مالیاتی بدانید.
کد مالیاتی چیست و چه کاربردی دارد؟
اگر با سازوکارهای مالیاتی و تعریف آن آشنا بوده باشید و گذرتان به کوچه سازمان امور مالیاتی افتاده باشد، حتما نام کد مالیاتی را شنیدهاید.
سادهترین پاسخ به این پرسش که کد مالیاتی چیست را میتوان چنین تفسیر کرد که کد مالیاتی در واقع شناسهای خاص برای هر واحد اقتصادی در کشور است که توسط سازمان امور مالیاتی کشور با هدف هوشمندسازی نظام مالیاتی، شناسایی و طبقهبندی دقیق فعالیتهای اقتصادی طراحی شده است.
این کد که به کد اینتا معروف است، جایگزینی مناسب برای کد آیسیک است که پیش از این مورد استفاده قرار میگرفت.
کد آیسیک توسط شورای اجتماعی و اقتصادی سازمان ملل طراحی و در سطح بینالملل اجرا شده است که برای فعالیتهای بینالمللی مورد نیاز است؛ اما ایرادات ساختاری و محتوایی موجود در آن مانع از استفاده بهینه این کد در ایران میشده است.
به طوری که به کار گیری کد آیسیک در سامانههای مختلف داخلی باعث بروز مشکلاتی میشد؛ به همین خاطر سازمان امور مالیاتی کشور، با رفع ایرادات ساختاری موجود، اقدام به طراحی سیستم جدیدی برای هوشمندسازی و شناخت بهتر فعالیتهای اقتصادی کشور طراحی و اجرا کرده که به نام اینتا کد مالیاتی معروف شده است.
هدف از طراحی اینتا کد مالیاتی چیست
این کد جهت دسته بندی مشاغل و ساماندهی هر چه بهتر فعالیتهای اجرایی با هدف هوشمندسازی مالیاتهای مستقیم انجام میگیرد و تمامی مشاغل را در سه دسته تقسیم میکند:
- تولیدی
- بازرگانی
- خدماتی
به این ترتیب تمامی مشاغل با توجه به کد مالیاتی خود میتوانند از مزایای عدالت مالیاتی بهرهمند شده و خود را به مالیات روشن و واقعی نزدیک گردانند.
فعالیتهایی که شامل دریافت کد اینتا میشوند، فعالیتهایی هستند که در نظام مالیاتی شناخته شده هستند و ابهامی درباره این فعالیتها وجود ندارد. از سویی بستر این کدگذاری به شکلی منعطف طراحی شده که در صورت اضافه شدن فعالیتهای اقتصادی جدید، امکان افزودن آن به فعالیتهای پیشین وجود خواهد داشت.
این دستهبندیها باعث میشود بستر تازهای برای تفکیک فعالیتهای داخلی و خارجی (واردات و صادرات) ایجاد شده و امکان حمایت از تولید داخلی را بهتر فراهم خواهد کرد. در کنار همه اینها، باید بدانیم مهمترین ویژگی کد اینتا مالیاتی چیست.
در واقع اصلیترین مزیت این کد، انعطاف موجود در طراحی ساختاری آن است که باعث میشود اتصال یا Mapping کدهای طراحی شده با کدهای آیسیک قابل تطبیق باشد.
از کجا و چگونه کد مالیاتی بگیریم
پیش از پرداختن به اینکه چگونه کد مالیاتی بگیریم باید در نظر داشته باشید که داشتن کد مالیاتی اینتا به شما این امکان را میدهد که بتوانید از تبصره ماده 100 استفاده کنید و به کمک آن اظهارنامه مالیاتی خود را ارسال کنید.
در حال حاضر ارسال اظهارنامه و استفاده از تبصره ماده 100 بدون داشتن کد اینتا امکان پذیر نیست. به همین خاطر بهتر است که تمامی بنگاههای تجاری جهت اخذ این کد اقدام نمایند. اما روش آسان اخذ کد مالیاتی چیست؟
برای گرفتن کد اینتا باید به سایت سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه و از قسمت میز خدمت و بخش پیش ثبت نام، فرایند ثبت نام خود را دنبال نمایید. در این مسیر شما 4 گام برای پیمودن خواهید داشت:
- پیش ثبت نام الکترونیک
- صحت سنجی اطلاعات
- تولید و ارسال اطلاعات کاربری
- ثبت نام الکترونیک
در مرحله پیش ثبت نام، شما باید اطلاعات پایهای مربوط به فعالیت اقتصادی خود را وارد نموده و پس از تایید اطلاعات، منتظر دریافت پیامک حاوی نام کاربری و رمز عبور بمانید.
در نظر داشته باشید که این پیامک در صورت تایید اطلاعات وارد شده شما پس از استعلام از منابع مختلف سازمانی برای شما ارسال خواهد شد و در صورت هر گونه مغایرت، امکان رفتن به مرحله دوم را نخواهید داشت. بنابراین سعی کنید حتماً اطلاعات خود را در تمامی مراحل با دقت ثبت نمایید.
پس از اینکه پیامک مربوط به نام کاربری و کلمه عبور برای شما ارسال شد، باید مجدداً وارد سامانه شده و از قسمت میز خدمت، گزینه ورود را انتخاب کرده و با وارد کردن نام کاربری و کلمه عبور، وارد سامانه شوید.
سپس در این مرحله اطلاعات تکمیلی خواسته شده از شما را وارد میکنید که مربوط به کسب و کار و نوع فعالیت شما خواهد بود. پس از پایان ثبت نام و تایید اطلاعات شما، کد رهگیری به شما داده میشود که این کد رهگیری، همان اینتا کد مالیاتی شما خواهد بود.
نکات مهم در مورد اخذ کد مالیاتی
حال که آموختیم چگونه کد مالیاتی بگیریم، این نکته را نیز به خاطر داشته باشید که شما مسئول صحت تمامی اطلاعات مندرج در تمامی مراحل ثبت نام خواهید بود؛ بنابراین در صورتی که هر یک از اطلاعات وارد کرده شما در این سامانه دستخوش تغییر شد، باید در همان قسمت میز خدمت و با وارد کردن نام کاربری و کلمه عبور خود، نسبت به اصلاح اطلاعات خود اقدام نمایید. تغییراتی مانند تغییر آدرس محل کار، تغییر نوع کسب و کار و…
این نکته را هم به خاطر داشته باشید که یک فرد میتواند با یک کد ملی به صورت متعدد در سامانه سازمان مالیات ثبت نام کرده و برای تمامی کسب و کارهای موازی خود کدهای مالیاتی مختلفی دریافت کند.
استفاده از یک کد مالیاتی برای چند کسب و کار مختلف (حتی در صورت واحد بودن شخصیت حقیقی مالک) به نوعی فرار مالیاتی و جرم تلقی میشود.
هنگامی که پس از مرحله پیش ثبت نام، کد کاربری و رمز عبور برای شما پیامک شد، وظیفه محرمانه نگاه داشتن آن بر عهده شما است و هر گونه استفاده سوء از این اطلاعات، برای شخص شما مسئولیت آفرین تلقی میشود. بنابراین سعی کنید نام کاربری و کلمه عبور خود را به هیچکس ارائه نکنید.
میخوای کد مالیاتی بگیری اما بلد نیستی؟ چرا مشاوره نمیگیری؟
بررسی مزایای استفاده از اینتا کد مالیاتی
هر امکانی که پیچیدگیها را کمتر کند، قطعا مزایایی خواهد داشت. از جمله مزایای استفاده از اینتاکد مالیاتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ابهام ناپذیر بودن: به دلیل اینکه مشاغل با این کد کاملا شناسایی میشوند هیچگونه ابهامی در مورد فعالیتها باقی نمیماند.
- تطابق با کد آیسیک: همانگونه که پیشتر نیز اشاره کردیم، اینتاکد قابلیت انطباق با کدهای آیسیک ISIC را دارد.
- انعطاف پذیر بودن: اگر حوزه فعالیت جدیدی شناسایی شود، امکان اضافه شدن آن وجود خواهد داشت و منعطف است.
- ابعاد حمایتی از تولیدکنندگان داخلی: طبقه بندی اینتاکد بر مبنای حمایت از تولید داخلی انجام گرفته است.
اگر کسب و کار ما در لیست اینتا کد مالیاتی قرار نداشت چه کنیم؟
ممکن است فعالیت شما در لیست اینتا کد قرار نداشته باشد آن وقت چه باید کرد؟ برای این کار هم راه حلی پیش روی شما گذاشته است.
به این منظور شما باید گزینه «متفرقه» را از داخل لیست انتخاب و سپس نامهای به دفتر فنی سازمان امور مالیالتی ارسال کنید و مراتب را به اطلاع آنها برسانید.
بعد از تحقیق بررسی راهکارهایی به شما ارائه میشود که عبارتند از:
- معرفی زیرشاخه مرتبط با فعالیت شما
- اضافه کردن زیر مجموعه فعالیتی جدید برای شما
- قرار گرفتن در زیر مجموعه «متفرقه»
امکان ویرایش پرونده کد مالیاتی وجود دارد؟
خطا در درج اطلاعات به هر دلیلی ممکن است برای هر کسی رخ دهد. در موضوع گرفتن اینتاکد مالیاتی هم همین است، بنابراین اگر نیاز به اصلاح و ویرایش پرونده خود داشتید این امکان برایتان فراهم است.
کافی است وارد سامانه کد مالیاتی خود شده، میز خدمات خود را باز کنید، اطلاعات مورد نیاز مثل کد ملی را وارد کرده و پروندههای خود را مشاهده کنید.
حالا با کلیک روی هر پرونده امکان ویرایش آن برای شما فراهم است.
مروری دوباره بر آنچه درباره کد اینتا باید بدانید
در تعریف اینکه اینتا کد مالیاتی چیست گفتیم که کد اختصاصی هر کسب و کار و فعالیت تجاری در سامانه امور مالیاتی کشور است که به جهت هوشمندسازی و ساماندهی فعالیتهای تجاری در کشور، طرح ریزی و اجرا شده است و به آن کد مالیاتی هم میگویند.
این کد به دسته بندی بهتر مشاغل و استفاده صحیح آنها در جهت اخذ مالیات عادلانه کمک کرده و زمینه رسیدن به عدالت اجتماعی و اقتصادی را فراهم میآورد.
در این مقاله سعی کردیم علاوه بر پاسخ به سوال شما که کد مالیاتی چیست به شیوه اخذ (چگونه کد مالیاتی بگیریم) نیز اشاره کنیم با این حال اگر سوالی درباره این موضوع دارید، میتوانید آنرا برای ما در قسمت نظرات ارسال کنید یا حتی با ما تماس گرفته از مشاوره رایگان استفاده کنید. اگر هنوز هم ابهامی درباره اینکه اینتاکد مالیاتی چیست دارید، در کامنتها منتظر سوالات شما هستیم.
2 دیدگاه دربارهٔ «از کجا و چگونه کد مالیاتی بگیریم»
عالی بود لطفا بیشتر از این نوع مقاله بذارید سپاس
اینتاکد یعنی علی الراس همین بقیش حرف اضافه هست ….