انواع مالیات کدامند
1/5 - (1 امتیاز)

انواع مالیات ها در حسابداری به چند دسته تقسیم می‌شود؟

آنچه در این مطلب می‌خوانید

مالیات هم مانند خیلی موضوعات دیگر انواعی دارد و اگر بخواهیم در کلی‌ترین حالت، انواع مالیات را نام ببریم، می‌توان به دو دسته مالیات مستقیم و غیر مستقیم اشاره کرد؛ در زیر این دسته بندی کلی، می‌توان وارد جزئیات بیشتری شد. از آنجایی که مالیات در حسابداری یکی از مهم‌ترین بخش‌های قابل حسابرسی برای هر سازمان است، مدیران و فعالان اقتصادی باید حداقل اطلاعاتی از این موضوعات داشته باشند.

اگر مدیر یک کسب و کار هستید و اگر هیچ علاقه‌ای به حسابداری ندارید! توصیه می‌کنیم این مطلب که به موضوع انواع مالیات ها در حسابداری پرداخته را حتما مطالعه کنید؛ چون شما باید مالیات بپردازید، پس چه بهتر آگاهانه این کار را انجام دهید! در ادامه با ما همراه باشید.

آشنایی با انواع مالیات ها در حسابداری

مالیات جزو عوارض بلاپرداختی است که براساس قوانین تعیین شده هر ماه از حساب شخصی افراد و کسب و کارها کسر می‌‎شود. به بیانی دیگر، باید گفت مالیات سود حاصل از انجام فعالیت‎‌های تجاری و اقتصادی مختلف است که هر ساله نصیب دولت می‌‎شود.

اگر می‌خواهید به صورت کامل بدانید مالیات چیست، مقاله مرتبط با این موضوع را از اینجا بخوانید.

برخی از کشورها همچون ایالت متحده آمریکا در حوزه و مبحث مالیات بسیار سختگیر هستند. البته باید در نظر داشته باشید، مالیات بر محصولات نهایی که در بازار موجود هستند هم وضع می‌شود. به همین خاطر، کالاهای موجود در بازارها و مغازه‌‎های فروش شامل مالیات بر مصرف می‌شوند.

همانطور که پیش از این نیز اشاره کردیم مالیات‌ها به صورت کلی به دو دسته زیر تقسیم می‌شوند:

  • مالیات مستقیم
  • مالیات غیر مستقیم

هر کدام از این دو نوع مالیات، خودشان نیز انواعی دارند که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت:

انواع مالیات مستقیم کدامند؟

این مالیات همانگونه که از نام آن پیداست، به صورت مستقیم از فرد یا سازمان اخذ می‌شود، به عنوان مثال مالیاتی که از حقوق شما کسر می‌شود، به صورت مستقیم است. نمودار انواع مالیات مستقیم را در تصویر زیر مشاهده می‌کنید:

بیشتر بخوانید:
دغدغه‌های حسابداری شرکت‌های نوپا

اینفوگرافی انواع مالیات در حسابداری

مالیات بر دارایی

این نوع از مالیات بر دارایی‌های اشخاص حقیقی اعمال شده و دو زیرمجموعه زیر را نیز شامل می‌‎شود:

  1. مالیات بر ارث: این نوع از مالیات زیر دسته مالیات بر دارایی است. در واقع، این مالیات بر میزان اموالی که از شخص متوفی باقی مانده اعمال می‌‎شود.
  2. مالیات بر حق تمبر: این نوع مالیات‎ به واسطه حق تمبر الحاقی بر اسناد و مدارک الحاق شامل‌ اموال می‌‎شود.

مالیات بر درآمد

این نوع از مالیات زیرمجموعه‌های فراوانی همچون مالیات بر درآمدهای اتفاقی دارد. این مالیات بر درآمد (نه دارایی‌ها) افراد اعمال می‌شود. در ادامه، چند مورد از انواع مالیات بر ‌درآمد را نام می‌بریم:

  1. مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
  2. مالیات بر درآمد کشاورزی
  3. مالیات بر درآمد مشاغل
  4. مالیات بر درآمد مسکن
  5. مالیات بر درآمد حقوق

انواع مالیات غیر مستقیم کدامند؟

شما در هنگام خرید یک کالا شاید متوجه این نباشید که هزینه‌ای که بابت یک کالا و خدمات می‌پردازید، یک قسمت آن شامل مالیات است. در واقع به این نوع مالیات، غیر مستقیم می‌گویند که پیش از رسیدن به دست مصرف کننده، روی کالا یا خدمات اعمال شده و مشتری آن را می‌پردازد.

اینفوگرافی انواع مالیات مستقیم ( مالیات در حسابداری )

این مالیات نیز انواعی دارد که عبارتند از:

  • مالیات بر واردات کالاها و محصولات: این مالیات به کالاها و محصولات وارداتی تعلق می‌گیرد. از انواع مختلف این مالیات می‌توان به عوارض اداره کمرگ اشاره کرد.
  • مالیات بر مصرف کالا و خدمات: این مالیات به مصرف کنندگان کالا یا خدمات تعلق می‌گیرد.
  • مالیات بر ارزش افزوده: این مالیات به تفاوتی بین کالا و خدمات عرضه شده و ارزش اصلی آن‌ها اشاره دارد.
بیشتر بخوانید:
اینفلوئنسر مارکتینگ یا بازاریابی تاثیرگذار چیست؟

معنا و مفهوم مالیات در حسابداری چیست؟

حالا ممکن است کنجکاو باشید بدانید مالیات در حسابداری به چه معنا است؛ همانطور که می‌دانید حسابداری یکی از شاخه‌های مهم و پرکاربرد دنیای مالی و تجاری امروز است. باید گفت هر شخصی که خود را یک حسابدار می‌نامد، علاوه بر آشنایی با مباحثی همچون بستانکار، بدهکار، ترازنامه و… باید آشنایی کاملی با امور مالیاتی همچون انواع مالیات‌ها داشته باشد. البته یکی از شاخه‌ها و علوم حسابداری شامل مالیات در حسابداری است و تمرکز این شاخه بر مالیات است.

این شاخه از حسابداری‌ امور مالیاتی کسب و کارها، بیزینس‌های مختلف و افراد حقیقی را بررسی و ارزیابی می‌کند. در ضمن، مالیات در حسابداری به بهبود وضع مالی افراد، افزایش سود و کاهش زیان‌های حاصله از بیزینس کمک زیادی می‌کند.

مالیات در حسابداری یا حسابداری مالیاتی به آنالیز وضعیت مالیاتی تجارت‌ها و بیزینس‌ها می‌پردازد. مالیات در حسابداری سعی در ارائه پیشنهادات و توصیه‌های کاربردی به منظور بهبود وضعیت مالیاتی بیزینس‌ها و کاهش ضررها دارد.

افرادی که در حوزه مالیات در حسابداری فعالیت دارند علاوه بر امور مالیاتی و حسابداری، باید با قوانین حقوقی مالیات کشور هم آشنایی کامل داشته باشند. در غیر اینصورت، این افراد نمی‌توانند مشاوران خبره و ماهری برای کسب و کارها باشند و ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی هم در امور مالیاتی شوند؛ پس حتما برای اداره امور مالیاتی خود از افراد حرف‌های مشاوره و مساعدت بگیرید.

ترفندهای مدیریت انواع مالیات ها در حسابداری

در این بخش به بررسی استراتژی‌های کاربردی و کارآمد برای مدیریت بهتر انواع مالیات ها در حسابداری می‌پردازیم. از جمله استراتژی‌های کارآمد می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • تقسیم درآمد، یکی از استراتژی‌های کارآمد مدیریت امور مالیاتی است. هنگامی که کل واحد درآمد خانواده بین چندین عضو آن و یا اشخاص حقوقی کاهش می‌یابد، باید گفت این افراد مشمول نرخ پایینی از مالیات می‌شوند.
  • تغییر درآمد؛ انواع مختلف درآمد نظیر پاداش، سود سهام و پرداخت‌های پایان سال را می‌توان از یک سال مالی به سال مالی دیگری منتقل کرد. به این ترتیب، نرخ‌های مالیات پایین‌تری شامل درآمد می‌شود.
  • واگذاری مالیاتی، تکنیک بعدی است. شما می‌توانید با انتقال پول خود به منظور سرمایه گذاری در برنامه‌های خاصی همچون بازنشستگی مالیات بر بعضی از درآمدهای خود را به سال آتی منتقل کنید.
  • سرمایه گذاری معاف از مالیات، استراتژی آخر است. شما می‌توانید از طریق سرمایه گذاری‌هایی که معاف از مالیات بر درآمد هستند، مالیات کمتری پرداخت کنید.
بیشتر بخوانید:
مالیات بر ارزش افزوده چیست (نحوه محاسبه، روش اخذ و بازه پرداخت)

در نهایت، باید گفت استفاده از این استراتژی‌ها متناسب با قوانین و شرایط هر استان یا کشوری باید به کار برده شوند. به همین علت، توصیه می‌شود حتما برای به کار بردن آن‌ها، از مشورت و راهنمایی مشاوران مالیاتی خود بهره ببرید.

جمع بندی و نتیجه گیری از انواع مالیات

در آخر، امیدواریم این مطلب، اطلاعات ضروری و کاربردی درباره انواع مالیات ها در حسابداری را در اختیارتان قرار داده باشد. شما می‌توانید با استفاده از این اطلاعات، به بهبود وضعیت کسب و کار خود و مدیریت بهتر مسائل مالی خود کمک کنید.

توجه داشته باشید، امور مالیاتی جزو امور مهم و ضروری هر بیزینسی هستند؛ پس حتما اطلاعات خود را درباره انواع مالیات و روش‌های مدیریت آن بیشتر کنید. در ضمن، مشاوره و راهنمایی‌های لازم را از حسابداران مالیاتی خبره و ماهر دریافت نمایید، در صورتی که سوالی پیرامون مالیات در حسابداری داشتید می‌توانید در قسمت نظرات همین مطلب آنرا درج کنید.

اشتراک‌گذاری

2 دیدگاه دربارهٔ «انواع مالیات ها در حسابداری به چند دسته تقسیم می‌شود؟»

    1. سلام/ مالیات بر مصرف نوعی از مالیات است که بر روی کالاها و خدمات اعمال می‌شود اما دسته‌بندی دقیق‌تری هم دارد.ارزش افزوده به ارزشی گفته می شود که در فرآیند تولید یک محصول به کالای واسطه‌ای یا همان مواد اولیه محصول اضافه می‌شود. البته ارزش افزوده مختص به یک کالا نیست، بلکه به فرآیند تولید مرتبط است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات

عضویت در خبرنامه نورا

لطفا کمی صبر کنید

عضویت در خبرنامه با موفقیت انجام شد

اسکرول به بالا

تماس با ما

برای تماس با ما از طریق فرم زیر پیام خود را ارسال کنید.

پاسخگوی تماس شما خواهیم بود

02166476489 🔷 09124836040 🔷 09204836044